Steenwijkerwold wint van Oranje Zwart: 2-0.

7 oktober 2018 Bert Winters

Hoewel tot zondagmorgen de huidige competitie pas twee weekends bezig was werd treffen tussen Steenwijkerwold en Oranje Zwart uit Wanneperveen al als “topper” aangekondigd. De positie op de ranglijst (nummer twee tegen drie) rechtvaardigde deze kwalificatie, maar het vertoonde spel was hier niet altijd mee in overeenstemming. Omdat de thuisploeg wel langdurig een overwicht liet zien was de uiteindelijke 2-0 overwinning voor de gastheren wel terecht.

“We waren het niet altijd met de arbitrage eens, maar daardoor hebben we zeker niet verloren”, vond trainer Patrick Visser van de bezoekers na afloop. “We kwamen er te laat achter dat de wedstrijd al was begonnen, en toen stonden we ook al met 1-0 achter. Op een discutabele manier werd het nog 2-0, maar dat is geen ramp. We hebben een ploeg om goed in deze vierde klasse mee te draaien. De middenmoot is mooi, en ook een beetje druk op de topgroep zou leuk zijn, maar met onze kwaliteit hoeven we in ieder geval niet naar beneden te kijken”.

Steenwijkerwold overblufte de gasten in de beginfase overtuigend. Al na twee minuten had Wilco Stevens uit een hoekschop van Jhonno Westerbeek raak moeten koppen, maar twee minuten later was het wel raak. Brent Smit had na een diepe bal van Niels Bramsen een prima aanname, waarna  Erwin Kok in staat werd gesteld om doelman Marcel Petter onder vuur te nemen. Deze kreeg de bal niet onder controle, waarna Stevens afstrafte: 1-0. Het overwicht van de thuisclub zakte hierna wel wat in, maar de bezoekers slaagden er niet in om de thuisclub onder druk te zetten. Het werk van doelman Gerwin Bosscha bleef voorlopig beperkt tot het verwerken van enkele hoekschoppen. Omdat de stugge defensie van de oranje-zwarten ook weinig meer weggaf was de 1-0 ruststand min of meer logisch.

Na de pauze bleef het spelbeeld vrijwel ongewijzigd. De thuisclub bleef de bepalende partij, maar moest goed rekening houden met de gevaarlijke tegenstoten van de gasten. Door de 1-0 tussenstand bleef het ook spannend. De doelpoging van Kor van der Meulen, voor deze keer tot gelegenheidsspits gebombardeerd, resulteerde via het verdedigende been van Maarten Blaauw tot hoekschop. Een hoekbal van Jeroen Kleene werd door Van der Meulen naast gekopt. De 2-0 kwam na ongeveer vijf kwartier spelen. Stevens, die op aangeven van arbiter Sander Visser na een blessure weer mocht instappen, verraste verdediger Kor van der Meulen. Een tikkie-breed naar Mitchell Mosterman was voldoende voor de 2-0 eindstand. De gasten drongen nog wel even aan, maar omdat doelman Gerwin Bosscha weer eens foutloos optrad kwamen de oranje-zwarten niet tot scoren. Omdat ook aan de andere kant de sluitpost sterk bleef acteren bleef het bij 2-0.

Scheidsrechter Sander Visser uit Leeuwarden was royaal met de kaarten. De thuisclub kreeg er twee, de gasten liefst zeven.  Voor een wedstrijd die stevig, maar sportief verliep een bovengemideld aantal.

Elftalleider Frans Plat (trainer Jan Sietse Heida had vrijaf): Dit is en goed resultaat. We hebben achterin bijna niets weggegeven, en in ieder geval de nul gehouden. Dat geeft vertrouwen voor de nabije toekomst.”

Opstelling Steenwijkerwold: Gerwin Bosscha, Maarten Blaauw, Gerjan van der Hoogen (55e Bram Gorter), Niels Bramsen, Brian Los, Jhonno Westerbeek (83e Raymond Westerbeek), Brent Smit, Wilko Vroege, Erwin Kok, Leon Kerstma, Wilco Stevens.