Steenwijkerwold uiteindelijk een maatje te groot voor Aengwirden: 5-0

28 oktober 2018 Bert Winters

De algemene verwachting dat koploper Steenwijkerwold wel even korte metten zou maken met laagvlieger Aengwirden uit Tjalleberd kon na de aftrap even in de ijskast. De gasten waren vastbesloten om het de thuisclub erg moeilijk te maken, en hielden dat een half uur vol. Toen de 1-0 eenmaal een feit was en de Friese batterij behoorlijk leeg begon te raken kwam de zege voor de thuisclub nauwelijks meer in gevaar. Uiteindelijk liep de score nog op tot een 5-0 eindstand.

De eerste kans was voor Steenwijkerwold toen Mitchell Mosterman met een prima pass Brent Smit alleen voor doelman Martin Grouwstra zette, maar deze wist knap te redden omdat Smit de bal even van zijn voet liet springen. Ondanks het overwicht van de gastheren slaagden de Friezen er nog wel tweemaal in om Steenwijkerwold de stuipen op het lijf te jagen. Eerst zorgde een vrije schop van Marcus Verhoeff voor een doelworsteling waarbij paal en doelman Gerwin Bosscha een treffer in de weg stonden. Aan de andere kant slaagde Erwin Kok er tweemaal niet in om in kansrijke positie de juiste richting te vinden. Toch kon een doelpunt niet uitblijven, en na 35 minuten spelen was het zo ver. Kok legde de bal breed, Mosterman liet de bal lopen en Jhonno Westerbeek kon simpel binnentikken: 1-0. Hoewel de Friese energievoorziening mankementen begon te vertonen kregen ze nog een goede kans. Onverwacht balverlies op het middenveld leidde tot een snelle counter van de gasten, maar de voorzet van Ronnie Waringa was niet aan Jordy Krijtenberg besteed. Brian Los was dichtbij een verdubbeling van de marge, maar zijn schot belandde via een verdedigende voet op de lat boven Grouwstra.

Na de pauze vielen de doelpunten als rijpe appelen in een najaarsstorm. Grouwstra redde eerst nog schitterend op een diagonaal schot van Mosterman, maar even later was het wel raak. Kok bracht de bal voor het doel, waar Mosterman een duel met Jacco de Jong in zijn voordeel beslechtte. Verdediger Brian Los was ter plekke om raak te mikken: 2-0. Nog geen vijf minuten later stond ook de “3” op het scorebord. Mosterman rondde een slim balletje van Brent Smit prima af: 3-0. Toen Smit binnen de zestien door Jacco de Jong naar beneden werd getrokken wees arbiter Bisschop uit Ureterp naar de elfmeterstip. Dat klusje werd door Wilko Vroege onberispelijk geklaard: 4-0. Een boogbal van Smit belandde tegen de binnenkant van de tweede paal, waarna de bal rakelings voor het doel langs rolde. Met nog een kwartier te gaan bepaalde Mosterman de eindstand op 5-0.

Het was ook trainer Jan Sietse Heida niet ontgaan dat er nogal een verschil was tussen de eerste en tweede helft. “Ik denk dat daar diverse factoren voor aan te wijzen zijn. De vermoeidheid bij Aengwirden begon toe te slaan, en in de pauze hebben we de afspraken die we vooraf hadden gemaakt nog even in herinnering gebracht, want iedereen was blijkbaar vergeten dat we het simpel zouden houden. Ook pakten de wissels goed uit. Onze keeper heeft in de tweede helft niet zo veel meer te doen gehad”.

Opstelling Steenwijkerwold: Gerwin Bosscha, Maarten Blaauw (50e Gerjan van der Hoogen), Niels Bramsen, Peter Dekker, Brian Los, Jhonno Westerbeek, Erwin Kok (53e Wilco Stevens), Leon Kerstma, Wilko Vroege, Brent Smit, Mitchell Mosterman (75e Bram Gorter).

PS:

Voor het geval dat iemand er over valt dat een naam niet correct is weergegeven: Brian Los wordt nogal eens als Brain Los weergegeven. Misschien is deze jongen erg slim en is dit inmiddels een bijnaam. Toch ben ik daarvoor niet verantwoordelijk….!!!!