Steenwijkerwold onttroont koploper Oldeholtpade: 2-2.

13 mei 2018 Bert Winters

Steenwijkerwold speelde op het terrein van koploper (toen nog) Oldeholtpade gelijk. Topscorer Wilco Elshof was geschorst, en de thuisclub moest daar blijkbaar wel even aan wennen. Na een 1-2 ruststand werd het uiteindelijk 2-2.

Na dik 20 minuten leidden de gasten al met 0-2. Eerst profiteerde Christian de Lange van een slordigheid in de thuisspelende verdediging. Harmen Schaap speelde onzuiver terug op Rick Jan van der Leest, waardoor deze de bal miste. De Lange kon alleen op doelman Bastiaan Schonewille af en opende de score: 0-1. Aan de andere kant ontsnapte Mark de Vries, die de bal goed in de voeten schoof van Bart Halsema. Deze treuzelde even te lang, zodat Maarten Blaauw nog net kon opruimen. Na ruim 20 minuten stond het zelfs al 0-2. De Lange ging op links goed door en Joost Dolstra werd tijdig aangespeeld. Deze zette Kor Westerveen vervolgens alleen voor Schonewille en via de binnenkant van de paal was het raak. Een ongelukkige handsbal leverde de thuisclub een strafschop op. Van dichtbij werd door Jelmer Dijkstra op doel geknald. Blaauw draaide zich half om teneinde het lichaam enigszins tegen het projectiel te beschermen en kreeg de bal tegen zijn bovenarm. Arbiter Van de Hoek vond het niet alleen een strafschop, maar ook een rode kaart waard. De strafschop van Peter de Vries (27e minuut) betekende de aansluiting, en de blauw-witten gingen op jacht. Steenwijkerwold beperkte zich hoofdzakelijk tot het consolideren van de voorsprong, en kwam aanvallend nauwelijks verder dan enkele plaagstootjes. De Stellingwervers waren dichtbij de gelijkmaker, maar Peter De Vries schoot rakelings voorlangs.

Na de thee volhardden beide partijen hun strijdwijze van het kwartier voor de pauze. Gebruik makend van de man-meersituatie speelde de thuisclub de bal goed rond, ondertussen loerend op een schietkans. De gasten werkten zich een slag in de rondte om juist die kansen te voorkomen. Halverwege de tweede helft kwam de stand toch weer in evenwicht. Doelman Bosscha kreeg een hoge bal niet goed onder controle, en hieruit ontstond een situatie waaruit Mark de Vries ondanks de lastige hoek raak prikte: 2-2. De rest van de wedstrijd werd hoofdzakelijk een kwestie van aanvallen en verdedigen. Dat laatste deden de bezoekers prima. Vooral Niels Bramsen en Wilko Vroege leken onvermoeibaar, en excelleerden in het hart van de defensie. Èn omstreken… Het was duidelijk dat de belangen bij de twee partijen nogal verschilden. Waar de ene partij snelheid geboden vond, had de andere ploeg geen enkele haast. Dat leidde af en toe tot irritaties, en Van der Leest ging achter de rug van de arbiter zelfs bewust op de rug van Westerveen staan en ontsnapte aan donkerrood. Toen er naar aanleiding van deze daad vanuit de dug-out van Steenwijkerwold iets geroepen werd was trainer Gerrie Schouwenaar, die buiten de schuilhut stond, de sigaar. Hij moest van arbiter Van de Hoek achter de afrastering.

“Ik zweer je, ik heb niks geroepen. Ook niet zachtjes. Ik heb me zelfs voorbeeldig stil gehouden. Dit neem ik natuurlijk niet. Als ik over de schreef ga accepteer ik de gevolgen. Als ik achter de omheining moet omdat iemand anders wat roept klopt er iets niet. Toèn heb ik de goede man (arbiter Van de Hoek) natuurlijk wèl even verteld wat ik er van vond”.

Het offensief van de thuisclub leverde nog twee kansen op, maar Bosscha redde uitstekend bij knallen van Dijkstra en Halsema. Gescoord werd er niet meer.

Opstelling Steenwijkerwold: Gerwin Bosscha, Maarten Blaauw, Wilko Vroege, Niels Bramsen, Erik Groen, Raymon Westerbeek (76e Ian Los), Joost Dolstra (46e Wilco Stevens), Peter Dekker, Kor Westerveen, Christian de Lange (0e Joep Kranendonk), Jhonno Westerbeek.