Steenwijkerwold mist nacompetitie op een haar: 2-2 bij Kraggenburg.

28 mei 2018 Bert Winters

Hoewel het velen was ontgaan (tot gerenommeerde sportredacties aan toe) stonden er zondagmiddag in Kraggenburg wel degelijk belangen voor beide partijen op het spel. De thuisclub had prolongatie van het vierdeklasserschap in eigen hand, maar dan moest men wel winnen. Steenwijkerwold had nog kans op de nacompetitie voor promotie, maar ook zij moesten dan winnen. Dan moesten De Blesse, Wacker en Steenwijk wel punten verspelen. Dat droomscenario werd bijna realiteit. Alleen… DeBlesse won in blessuretijd en Steenwijkerwold gaf de zege in de laatste minuut uit handen….

Ondanks deze belangen startten de bezoekers bijzonder stroef, en men mocht blij zijn dat het met de pauze nog 0-0 stond. Na de thee deed Steenwijkerwold er een schepje bovenop en er ontstonden ook een handvol opgelegde kansen. Zoals eigenlijk het hele seizoen al bleek het scoren een te groot probleem. Uiteindelijk werd het een 2-2 remise. De thuisclub handhaafde zich in de 4e klasse, ook al omdat de concurrentie punten liet liggen.

“In het begin vroeg ik me wel even af of de jongens wel wisten dat er nog wel degelijk wat op het spel stond”, mopperde steenwijkerwoldtrainer Gerrie Schouwenaar na afloop. “Ik heb de raarste dingen zien gebeuren. We mochten blij zijn dat we halverwege niet met twee of drie nul achter stonden. In de tweede helft ging het beduidend beter, maar we lieten teveel kansen liggen. Jammer dat we de winst nog weggaven doordat juist ons veelgeprezen centrale duo in de laatste minuut in botsing kwam. Als De Blesse in blessuretijd niet die winnende treffer had gemaakt was deze uitslag extra zuur geweest”.

Het begin was dus voor de thuisclub. De eerste waarschuwing werd al snel uitgedeeld, maar Marco van Diepen kopte uit een goede voorzet van René van der Wiel ver naast. Een lob van dezelfde Van der Wiel ging buiten bereik van doelman Gerwin Bosscha via de binnenkant van de paal voorlangs. Na bijna een half uur spelen moest de geblesseerde Wilco Stevens zich laten vervangen door Joost Dolstra. Bij de gasten strandden veel goedbedoelde aanvallen in de buitenspelval, maar deze strijdwijze leverde ook risico’s op. Zo verscheen Kor Westerveen na een slim passje van Raymon Westerbeek alleen voor doelman Jeroen Pipping, maar de bal kwam in handen van de uitlopende doelman.

Na de thee werden de bakens in positieve zin verzet. Dolstra kreeg ruimte om vanaf twintig meter aan te leggen, maar de bal ging rakelings naast. Aan de andere kant was Van der Wiel gevaarlijk uit een vrije schop van Jesper Oosterwijk, maar Bosscha redde. Dolstra was dichtbij de 0-1, maar zag alleen voor de keeper de vrijstaande Brent Smit over het hoofd. Het eerste doelpunt viel aan de andere kant. Uit een vrije schop van Oosterwijk kopte Marco van Diepen knap in: 1-0. Nauwelijks twee minuten later was de stand ook al weer in evenwicht. Stijn de Boer slaagde er wel in om Kor Westerveen het scoren uit een voorzet van Smit te beletten, maar werkte daarbij welde bal in eigen doel: 1-1. Erik Mosterman en Raymon Westerbeek kwamen beide nog alleen voor doelman Pipping, maar deze redde in beide gevallen prima, zodat de 1-2 nog even uitbleef. Vijf minuten voor het eindsignaal van de prima leidende arbiter Kimp uit Harlingen kwam die voorsprong voor de rood-zwarten alsnog. Een schot van Dolstra was doelman Pipping te machtig, en moest loslaten. Mosterman strafte af: 1-2. In de laatste minuut kwam dan toch nog de gelijkmaker. Niels Bramsen en Wilko Vroege kwamen in botsing, waardoor Rob van Vilsteren vrij voor Bosscha kwam. Beheerst werd de bal in de korte hoek geschoven: 2-2.

Opstelling Steenwijkerwold: Gerwin Bosscha, Maarten Blaauw, Niels Bramsen, Wilko Vroege, Erik Groen, Raymon Westerbeek, Brent Smit (78e Remko Hartkamp), Peter Dekker, Wilco Stevens (27e Joost Dolstra), Kor Westerveen, Jhonno Westerbeek (68e Erik Mosterman).