Steenwijkerwold laat het bij 2-0 tegen Kraggenburg

10 mei 2018 Bert Winters

Steenwijkerwold leek aanvankelijk tegen een defensief ingesteld Kraggenburg een lastige middag te krijgen, maar toen na een 0-0 ruststand na de pauze vlot de eerste nul van het scorebord verdween waren de bezoekers rijp voor een dikke nederlaag. Dat het uiteindelijk bij een 2-0 overwinning voor de thuisclub bleef was vooral te danken aan een aanvalslinie die het vizier niet opscherp had staan, terwijl ook de polderdoelman enkele prima reddingen verrichtte.

Hoewel Steenwijkerwold vrij is van degradatiezorgen en een klein kansje op nacompetitie voor promotie alleen nog theoretisch mogelijk was, waren de gastheren toch uiterst gemotiveerd om de ontmoeting met Kraggenburg tot een goed einde te brengen. De bezoekers bivakkeren nog in de onderste regionen, en terwijl de walm van de rode lantaarn de rood-witten hinderlijk blijft achtervolgen is er nog steeds de kans om zelfs de nacompetitie voor degradatie te ontlopen. Daartoe moet men wel directe concurrent RKO en de staartploegen BEW en Old Forward achter zich laten.

Het was dus ook niet verwonderlijk dat de tactiek van trainer Gerrit Bien van de gasten erop gebaseerd was om in ieder geval de “nul” te houden. In de eerste helft sorteerde de behoudende spelwijze het gewenste effect. De rood-witte aanvallers kregen tegen de overmacht aan verdedigers te weinig ruimte, en bovendien ontbrak de creativiteit om tijdens het duidelijk zichtbare overwicht toch tot goede kansen te komen. De thuisclub was er desondanks tweemaal dichtbij, maar een strakke voorzet van de opgerukte Ian Los draaide kansrijk voorlangs het doel van Jeroen Pipping, maar Joep Kranendonk kon er net niet bij. De polderploeg kwam een keer in de buurt van een treffer toen een harde voorzet van Joost Potters bijna door Niels Bramsen in eigen doel werd gewerkt, maar uiteindelijk wist hij zelf de dreigende schade te voorkomen. De 0-0 ruststand was logisch.

Na de thee werd het verzet van de gasten snel gebroken. Kraggenburg kreeg al een waarschuwing toen Peter Dekker Jhonno Westerbeek alleen op doelman Pipping afstuurde. De lob van Westerbeek passeerde weliswaar de kansloze sluitpost, maar de bal verdween ook over de lat. Enkele minuten later was het wel raak. Bij een indraaiende voorzet van Jhonno Westerbeek stond de polderdoelman te ver voor zijn doel en de bal verdween in de onbereikbare verre bovenhoek: 1-0.  Drie minuten later werd de marge al verdubbeld. Kranendonk gaf de bal op tijd mee aan Kor Westerveen, die de uitlopende Pipping met een bekeken schuiver passeerde. Jhonno Westerbeek gaf het beslissende tikje: 2-0. Aan de andere kant leek een slordigheidje van Wilko Vroege de marge weer te halveren, maar doelman Gerwin Bosscha was René van der Wiel net te snel af. Het optreden van doelman Pipping, alsmede een gebrek aan scherpte bij de rood-zwarte aanvallers, voorkwamen een blamerende nederlaag voor de gasten. Westerbeek omspeelde de doelman, maar Ewoud Biesheuvel redde op de doellijn. Vervolgens vond Christian de Lange de polderdoelman op zijn veelbelovende route en een versnelling van Peter Dekker bleek net een versnelling te hoog. Joost Dolstra liet nog een enorme kans liggen, en even was er zelfs sprake van een schiettent voor Pipping. Op miraculeuze wijze bleef Kraggenburg de 3-0 bespaard. Toen Wilco Stevens uit een voorzet van Brian Los ook al tegen de doelman mikte was het duidelijk dat dikkere cijfers er niet in zaten. Omdat bij een van de spaarzame tegenaanvallen Van der Wiel evenmin de juiste richting vond bleef het bij 2-0.

Trainer Gerrie Schouwenaar van Seenwijkerwold na afloop: “We hadden vanmiddag weer met een hele lijst afwezigen te maken. We hebben daarom maar weer eens een blik A-junioren open getrokken. Zowel de tweeling Ian en Brian Los als Joep Kranendonk hebben het prima gedaan. Meer mocht ik niet van hen verwachten. Wel hebben we nagelaten om de uitslag wat ruimer neer te zetten. We hadden er zeker nog een stuk of vijf moeten maken. Dat is dus niet gelukt, maar ik heb vanmiddag wel weer een collectief zien strijden.”

Opstelling Steenwijkerwold: Gerwin Bosscha, Ian Los, Niels Bramsen, Wilko Vroege, Maarten Blaauw, Raymon Westerbeek, Joep Kranendonk (62e Brian Los), Kor Weterveen (55e Christian de Lange), Peter Dekker, Joost Dolstra, Jhonno Westerbeek (62e Wilco Stevens).